Penanam Anggur 3 Bulan

Assalamualaikum dan selamat malam korang...

haih, aku tak banyak nak cerita... kat sini aku cuma nak mention sudah 3 bulan aku menjadi penanam anggur yang tak tumbuh-tumbuh... hohohoho

yesss... persoalannya, aku tak nak keje ke?? aku memilih kerja ke?? hahahaha... sila jangan nak tanya soalan2 berikut ye...bukan aku tak usaha... tak beratus kerja aku mohon dari kelayakan SPM smpy degree, tapi andai belum rezeki aku, nak wat mcm mana kan...

terus menunggu dan menunggu...

Zaman sekarang bukan senang nak cari kerja, kebanyakkan nya semua nak yg berpengalaman...so yang peliknya, kalau semua company nak yang berpengalaman sahaja, bagaimana dengan yang fresh graduate cam kami2 ni?? mcammana nak ada pengalaman kalau tidak diberi peluang menimba pengalaman... hohoho.. tepuk dada, tanya diri sendiri.. yeahhhhh..

kadang kala ada sedikit cemburu di hati bila tengok kawan2 seperjuangan semua dah mula bekerja, ada yang dah keje lama n dah pakai kereta, ada yang dah beli rumah pun...tapi aku positivekan semua tu, mungkin sudah rezeki mereka.... rezeki aku tak tau lagi kan...

so, untill now, aku percaya yang rezeki aku tu ada kat mana-mana... mungkin sekarang aku tak dapat kerja lagi, akan datang sape tau kan after konvo aku terus dapat kje... itu semua sudah ketentuan...

Yes, kita tidak pernah tahu ape yang telah dirancangkan untuk diri kita, jadi bersabar dan terus bersabar...

lastly, usaha itu eskalator kejayaan... tanpa usaha, tak kemana tak.. selagi masih diberi peluang, aku tetap akan usaha, usaha dan usaha untuk mendapat kerja tetap.. fullStop.. weeee~~peace yooo


p/s : if korang ada kje kosong as kerani ke ape ke excepted operator kt JB, please bgtau aku.. nak jugak cuba.. heeee...

p/s 2  ; jemput like my business Page K.U-Beauty Collection .. ada pelbagai barangan yang murah-murah...



Lelaki vs Perempuan... berkawan baik??

Hai.. Assalamualaikum... selamat malam semua.. apa khabar korang?? harap sihat la ye dak macam aku yang bertambah-tambah sihat sejak bergelar penganggur terhormat... peewwiiiittttttttttttttt..... hahaha

ok, malas nak bermukadimah panjang berjela, sedang aku syok sangat berbisnes, tetiba aku teringat cerita Diandra... ala yang kat tv3 setiap hari selasa pukul 9 mlm tu... huhu... aku ada terdengar adalah dalam babak cerita tu, kawan kepada tunang member baik Diandra ckap "LELAKI DAN PEREMPUAN MANA BOLEH JADI KAWAN BAIK" hah.. lebih kurang cam ni la ayat die tu.. almaklom la bukan aku tengok sangat pun... huhuhuhu...

ok, kat sini aku tertanya-tanya, kenapa pulak lelaki dan perempuan tak boleh jadi kawan baik?? bagi aku 100 sebab musabab yang kukuh menyebabkan lelaki dan perempuan tak boleh berkawan baik?? tak cukup 100 jangan dok sibuk terima kenyataan di atas... hek3.. ok sorry, teremosi pulak.. :p

mungkin ada yang cakap kalau laki dan perempuan tu kawan baik, mesti ada sedikit perasaan sayang dalam hati.. yes.. memang aku tak salahkan statement ni, tapi perasaan kot, boleh control kan.. mind set mesti betul maaa... kalau dr mula korg jd BFF korg pnye mind set dh set kawan baik.. tak denye nak berperasaan bagai ni... ini pandangan aku je.. terpulang nk terima ke dak... :p

actually, dari pandangan aku la di alam yang nyata ni, aku tengok ok je lelaki dan perempuan bersahabat baik.. firstly, aku tengok junior2 sekolah aku dulu... ok je dorang berkawan.. tak de masalah si polan ni tak leh terima si polan tu sebab cinta, sayang... yess.. sayang tu aku terima sebab sayang untuk semua orang.. tapi cinta, tak mungkin kalau korang dah mind set awal2...

dan sebenarnya, aku jugak punya sahabat baik lelaki.. its almost 6 years, we have been a bestfriend forever and ever... heh??, hahaha.. tolong, english aku sangat ke laut... hahahahaa...  aku ada satu group ni yang terdiri daripada 5 orang termasuk aku.. 3 perempuan dan 2 lelaki.. sepanjang ktorg bersahabat baik ni, tak de la pulak aku nampak perkara yang mencurigakan antara kami.... kami still jalankan aktiviti yang sama-sama suka.. setiap tahun ada je aktiviti yang wajib kitorang buat...

mesti korang cakap, eleh jumpa setahun sekali boleh la.... hello itu aktiviti wajib.. kitorang selalu jumpa kalau rasa nak hangout saja-saja.. tak de masalah... yang best kami sekepala...bila jumpa sentiasa ketawa dengan lawak jenaka dan sikap perangai masing2... ok je...

sebenarnya boleh je laki dan perempuan jadi bestfriend, cuma korang kenalah pandai jaga hati, jaga perasaan supaya one day korang tak terkilan or terkeciwa... satu lg, if korang ada pasangan tak kira la makwe ke pakwe ke isteri ke suami ke tunang ke ape2 je la... pastikan dia boleh terima korang apa adanya.. bukan terima korang sebab rupa paras or pangkat darjat semua bagai... itu namanye cinta harta je lebih...:p
maksud aku terima seadanya, dia boleh terima siapa kau, siapa keluarga kau, siapa kawan2 kau dan siapa bff kau... yesss... itu yang best... tapi ada ke cm tu??? heeee~~~ tepuk dada tanya hati...
kalau setakat terima kau sorg, then family kwn2 bff smua xterima, bole jalan la... esok lusa lepas kawen, kau jd katak dalam gelas.... nampak persekitaran tapi takot nak bersemuka... *apa aku merepek????

ok, aku malas nak cakap banyak.. mata pun dah ngantok ni, nah aku tepekkan gambar BFF aku sekeping..

mereka BFF aku...kmi bukan dri tempat yang sama,sek yg sma tp kami SAHABAT.....selamat berkenalan... hahahah
dari kiri : mat, aku, eha, yus, ejam

puas hati?? hahah... orait...tido time... semoga ape yang cuba aku sampaikan ni korang paham la ye.. bersahabat berlainan jantina bukan tidak boleh tapi boleh dengan syarat mind set korang... yang baik itu datangnya dari ALLAH, yang buruk itu datangya dari diri aku sendri...SELAMAT MALAM!!!


nota kaki :: jemput la ke K.U-Beauty Collection blog dan K.U-Beauty Collection page.. ada pelbagai produk kesihatan dan kecantikan.. shawl pun ada taw.. yang pasti murah.. :)



Review Program Pengkomputeran Netsentrik UiTM

Assalamualaikum.... hai u'olls...

Malas nak cerita panjang, pagi ni tengahari ni aku nak cerita macam kat tajuk entri kali ni.
sebelum-sebelum ni, semasa keputusan UPU dikeluarkan, tetiba aku di hujani pelbagai PM di mukabuku facebook yang bertanyakan soalan berkenaan netsentrik.. bila ditanye, jawapan diberi "search kt google,keluar blog"... ok.. possible jwapan tu.. mungkin 2 tahun lepas aku ada masukan kos ni dalam blog aku.. tak ingat.. heee....

so, berbalik pada tajuk, untuk memudahkan adik-adik yang akan dan ingin mohon kos netsentrik ni, hari ni aku akan buat sedikit review pasal netsentrik ni berdasarkan pengalaman aku la... nak terima boleh, tak terima pun tak kesah,...hak masing2, ape aku peduli.. hahahaa

soalan2 biasa di ajukan
  1. Netsentrik tu ape??
    Jawapan aku : Netsentrik tu Network Central.. Di mana kita belajar network dan jugak web
  2. Belajar ape je Netsentrik??ape beza dengan kos2 lain?
    Jawapan aku : kami belajar semua walaupun yang basic2 je.. macam kos lain dorg hanya belajar berpandukan kos dorg.. macam kami, kami ada belajar sbjek dorg, tapi kami lebih tertumpu pada network dan pembangunan web...
  3. Seronok tak belajar kos ni??
    Jawapan aku : bergantung pada individu, kalau rase seronok, seronok la.. actually kte belajar tak leh stress sangat.. enjoy je... baru ilmu masuk.. ye dakk....bagi aku seronok sebab ada kawan2 yang sgt sporting, lecturer2 CTN yg sangat baik.. kalau bab buat keja, boleh kawtim wat same2...:)
  4. Peluang pekerjaan besar tak di masa akan dtg??
    Jawapan aku : in shaa Allah, setakat ni memang banyak peluang yang ada sebab kte ada 2 perkara network dan pembangunan web.. nak jadi programmer, web developer, system analyst, network analyst, network administrator, network engineer pn boleh kalau ada minat dan tak kenal erti jemu nk cari keje.. hehehe

    Jawapan Pandangan staff tempat praktikal aku : In future, peluang pekerjaan untuk web dan network sgt tinggi...
ok, aku rase ni je kot yg blh aku review.. pngalaman sepanjang belajar netsentrik ni, ada banyak.. dan susah mgkin agk personal nk cte... haha...so, kalau ada yg tak berpuas hati dgn review aku ni, blh request nk join group netsentrik UiTM kat mukabuku facebook.. :)

aku nak stop kat sini dulu entri kali ni, sambung next entri...



notakaki :: tahniah pada adik2 yang dapat sambung pengajian ke peringkat ijazah mahupun diploma ke mana2 IPT di seluruh negara.. bagi yang xdapat tu, xpe, boleh buat rayuan or banyak kolej2 bersekutu under IPT2 yg adk2 blh msuk.. ape yg pntg niat kte nk blaja....:)



Akhirnya...

Assalamualaikum...selamat pagi.. ngeh3..
dalam entry ni aku nak cerite sesuatu yang aku cuba buat dari semalam...

akhirnya, setelah penat memerah otak nak buat blog untuk produk2 yg aku jual, dengan penuh berhati2 siap jugak blog pling simple ni...tak pe, simple itu comot cantikk...:)

ok, edit mengedit dah selesai, produk2 pun ada yg dah masuk... page kat fb pn dh update dh produk2 nye... dan now, mata dah ngantok, time untuk tido.. ngeee...

esok.... bermula kembali operasi bisness.. mula mengupload produk dalam blog... yeay...

so, kalau rajin, sudi2 kanlah mencuci mata di blog K.U-Beauty Collection.. Ada macam2 produk.... dan bagi sesiapa yang lom like page K.U-Beauty Collection, rajin2 kan tangan tu menekan button like.. heeee....
mana la tau di samping korang cuci2 mata tu ada yang terbekenan... ngee... roger je aku.. special harga punya aku bg...huhu

ok.. selamat malam... love u alls...:)

sambung len entry...


notakaki :: usaha itu eskalator kejayaan, kalau tak usaha, usah kata kejayaan, eskalator pn takkan nampak... :p



Tamat sudah...Alhamdulillah..:)

Assalamualaikum...
firstly, Raya belum tamat lagi kan?? so di kesempatan ini, aku ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR & BATIN if aku ad terbuat salah dengan blogger2 sekalian juga teman2 semua.. ngeh3....

secondly, just to back off the topic, TAMAT SUDAH... ape yg tamat?? blog ni ke?? mestila tak...
dengan ini aku ingin mengesahkan aku telah tamat belajar Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Pengkomputeran Netsentrik pada bulan julai hari tu.. Yes.. Alhamdulillah...
p/s : betapa bahagianye hidup bila dah habis belajar....


2 tahun bertungkus lumus belajar, korbankan masa bermain, tempuh semua dugaan dan cabaran demi sebuah kejayaan.. dan akhirnya, berjaya menamatkan pengajian ini... heeee.. TAPI!!!! ini hanya tamat dalam pelajaran, aku masih lagi banyak dugaan dan cabaran yang harus di tempuh dalam kehidupan..

now,

aku seorang penganggur... yes, TANAM ANGGUR.. penganggur terhormat hahahhah..  
keje aku kat rumah, makan, tido, online, kacau ank buah.. tu je kje aku... huhuhu.. so bosan.... even bru sbulan aku menganggur, tahap kebosanan aku tahap maksima dah... 

ok, time untuk.................
yess... start dengan job searching... time ni la bukak laman web segala laman web utk keje kosong.. jobstreet, jobsmalaysia, badan2 kerajaan, guru ganti, surat khabar.. semua la...

apa yang pasti, cari dan terus mencari.. mohon dan terus memohon.. Alhamdulillah ada jugak dapat interview.. huhu.. len entry aku ceritaa pasal interview aku ye...:)
ok, aku rse dah cukup panjang entry aku ni, stop untuk entry ni, kita sambung di lain entry...

notakaki :: sape fresh graduate mcam aku jugak yg sedang cari keje?? jom join aku..hahaha..

jemput like dan cuci2 mata di page aku... aku meniaga kecik2 je.. berminat boleh order,... :p
K.U - Beauty Collection ... ada macam2 produk aku jual.. murah2 je..:)




Semester AKHIR!!!

Assalamualaiku u oll's

hehe.. ar... rasenye taknak pakai nama akak lagi la..terasa formal plak..so nak gunakan aku jugak... hehehe
ok, agak lama tak mengupdate blog buruk ini... bukan malas, tapi xseni n kekeringan idea serta kesibukan disaat2 ini... ngee.. :)

berbalik kepada tajuk entri, yesss.... now, aku sudah berada di semester akhir.. yeayy...kalau diploma, mungkin kau akan bergembira kerana sudah hampir tamat belajar kan??
tapi dalam degree ni, macam2 aku rase...nak tau sebab ape?? sebabnye sem ni la smua thesis perlu disiapkan...sem ni jugak banyak subjek yg kebanyaknnye projek sstem...

owh, sesungguhnye kau perlu sedar bahawa kau adalah pelajar netcentrik.. segalanye sistem , sistem n sistem...dan jugak aku perlu sedar sesungguhnya aku memang dilahirkan untuk belajar semua ini.. jadi, sila sedar diri dan bersyukur lah dengan ape yang kau dapat ye huda... :)

ok.. sambung cerita, sem ni aku amek 5 subjek.. ok 5 je ke?? hoi, 5 ni pun aku rse dah sesak nafas dah.. huk3...kalau sebelum2 ni 1 sem aku blh amek 7,8 subjek.. sem ni nape tak bole? aku nak amek ape lg?? tggal 5 subjek je lg wei... lg 1, sem ni kne tumpu lebih pd thesis aku... thesis aku sem ni development wei...
aku tak buat research2 ni lg dh... hu3...
ok, biar aku attach aku punye jadual sem ni ye...

hah.. tgk... jadual aku pun xde la padat mana pun kan... huk3... tpi mse2 kosong tu la aku leh gunakan untuk wat keje2 yg tergendala...especially thesis.. oh mannn!!! hahaa
tapi aku ni tak la serajin mana pun, kadang aku tak wat keje2 aku tu.. aku mentido je keje aku... hik3...
ok, malas dah nak cakap banyak... jumpa next entry ea.. :)




Lahirnya keturunan Lim Siau Chai...:)

Assalamualaikum dan salam 1 malaysia..
firstly, akak nak ucapkan selamat tahun baru cina pada semua makcik,pakcik dan kengkawan akak yang menyambutnye.. hehe...

ok, berbalik pada tajuk entry, mesti korang tertanya2 siapa lim siau chai kan?? dan ape kena mengena dengan akak? tiba2 ada keturunan pulak dah...ok,akak cerita satu2 ok..

Lim Siau Chai atau nama islamnya Abd Aziz Bin Hassan adalah AYAH akak sendiri la.. kalau korang nak tau, ayah akk seorang mualaf. mak akak memang orang melayu.. melayu jawa.. okla kan bila jawa campo cina, jadilah akak n adik beradik akak yang lain... hik3

ok, bercerita soal keturunan pulak, adalah dengan ini secara rasminya tanggal 10 Februari 2013 pada jam 12.07am, dengan gmbiranye akak dah jadi seorang makcik... yeayyy... 

excited u'ollss... anak buah first kot... ok dipendekkan cerita, akak ipar akak telah selamat melahirkan puteri sulung beliau pd malam tahun baru cina... hi3... ni anak abg akak yg sulong...abg akak yg no 2, in sha Allah, ada rezeki ada la nanti...so sekarang, akak sgt la tak sabar nak balik johor... nak peluk cium baby... putih melepak + kecomelan baby wat akak tak sabar nak balik johor... :)

NurYasmin Bte Md.Azmi

sedapnye baby nur ni tidoo....

nota kaki :: Ya Allah, terima kasih atas kurniaanMu ini.. kau ambil kedua ibu bapaku tika ku masih muda dan  KAU gantikan mereka dengan kelahiran sicomel ini... Terima Kasih Ya Allah... aku sangat bahagia.. aku gembira dengan kelahiran Puteri ini..semoga puteri ini menjadi anak yang solehah kepada keluarga... aminnn...