R.A.Y.A .. :)

Assalamualaikum... hai semua...hik3..
ok.. sje nk mempoyokan diri ceritakan tentang raya keluarga akak tahun ni...
tahun ni keluarga akak sambut ramadan biase n sederhana aje seperti tahun2 sudah...
seperti biase dh 2 tahun akak terpaksela menyemakkan diri di dapur ketika sambutan syawal..almaklom kena masak mkanan hari raya kan... tp tu semua xpenting... ape yg penting akak heppy bile kaum keluarga seronok je makan masakan akak...
tahun ni keluarga akak masak ketupat, lodeh n ayam masak beriani je... biase la seperti tahun2 sebelum... kalau dulu ketika arwah mak akak ada, mesti die lebih sibuk kat dapur.. akak sekeluarga xmasak daging sebab nenek akak xmakan daging, jd cucu2 nye pn ikut serta la xmakan.. hik2...
ok.. after bermaafan, baru akak n adik beradik akak yang lain pergi ziarah kubur arwah mak n atok sebelah mak akak... pastu balik rumah...kita makan2 la kan... hik3...
pas makan wat ape ek?? tido laa... hahaha... eh tak la....,
pas makan mula la keluarga yg lain2 datang... tp akak n adik beradik akak bersiap nk ke johor bahru plak... nak pergi ziarah kubur arwah ayah n atok sebelah ayah plak...

mesti korang tertanye2 kan kenapa arwah mak n ayah akak tak sama tempat dikebumikan kan??
ok akak cerita ye... akak duduk dekat felda bukit aping timur... mak akak dikebumikan di kampung di felda sungai sayong. ayah akak plak dikebumikan di bukit alif , tampoi johor.... macam ni ceritanye, sebelum ayah akak meninggal die memang dah pesan kalau die xde, die nak dikebumikan dekat dengan arwah bapak die... so, bile ayah meninggal, kami setuju je la... lagipun ayah akak meninggal dekat hospital johor bahru.. di samping itu semua pakcik makcik cina akak mntak jugak ayah akak ditanam dekat dengan diorg yang di singapore.. senang katanye... bab kata cik ah mio "nanti sinang bila aunty nak p tengok apak, leh tengok ah chai juga"... ah chai tu nama ayah akak la sebelum masuk islam...ok.. abis cerita kisah ayah.. sekarang kisah mak akak plak.. mak akak meninggal di hospital kota tinggi.. mase mak akak meninggal akak adik berdik dah bingung... org blok suruh bwak lek aping, mkck pkck suruh bwk lek kampung... memang time tu akak tak leh pkir ape dah... bingung.. byangkan dh la tak berayah, pastu mak lak meninggal... jadi saat ketika itu, nenek akak pun ckap kebumi dekat kampung,.. kmi adik beradik pun terima je la.. macam tu la kisahnye...huhuhu..ok stop cte ni..kte smbung cte raya plak...nak gambar?? hik3... gambar semua pada sedara mara la...huhuhu

lepas p ziarah kubur ayah akak, akak pulang smula ke kampung... sedara mara semua dtg kan... layan2 smua... smpy la ptg.. ok.. malam plak akak ikt la pkcik mkcik akak pergi beraya umah sedara mara... begitu la suasana hari raya pertama akak bersama keluarga... raya kedua akak tak kemana.. terus balik rumah akak je...

kisah raya akak dengan kawan2 di lain entry plak k...hik3... ok la stop disini.... bye2... :)



Ramadhan pergi, Syawal kembali

Assalamualaikum semua... huhu
 ok arini akak xbanyak nak berkata2... sedar x sedar ramadhan semakin meninggalkan kita semua.. cepat juga masa berlalu kan... rasanye mcam belum sampai 20 ari kte berpuasa kan...

kawan2..disaat2 akhir ramadhan ini... marilah kita sama2 memperbanyakkan amalan di bulan yang mulia ini...ok...

ok kengkawan, di akhir kata akak nak minta ampun dan maaf kepada semua kengkawan andai kata sepanjang akak ber"blog"ing ni ada antara entry2 akak yang membuat kengkawan terasa hati, terhiris jantung... akak mintak maaf bebanyak.... semoga syawal kali ini lebih bermakna dari sebelum...
selamat menyambut hari raya aidilfitri, mohon maaf zahir dan batin dari akak aka NurulHuda Abd Aziz...



credit uncle google..:)

Akak sayang semua kengkawan akak...raya nanti jemput la datang rumah ye...:)



Keje Masa cuti :D

Hai3... salam ramadhan semua...sedar tak sedar ramadhan semakin meninggalkan kita...sudah banyak kah amalan kita untuk ramadhan kali ini??? semoga kita semua dibawah lindungan Dia yang maha kuasa... :)

ok...maaf... lama sudah tak update blog lapok saya ni...almaklom masa mencemburui kita disamping penyakit  "MIM ALIF LAM SIN" hehehehe...

firstly mulai arini dh xnk gne aku kau pe bagai..nak pkai kakak...yes..that name...dah terbiasa dengan gelaran kakak tu... kadang2 sampai tersasul pd anak buah...:p

berbalik pada tajuk entry kali ni... arini kakak nk cte ckit kje2 masa lapang akak time cuti semester ni... buat pengetahuan semua sepanjang cuti ni akak xde wat ape pon melainkan makan,tido,tgk movie n sewaktu dengan Nya... kadang tu akak keluar p shopping sikit2...almaklomlah raya dh dekat..:)

minggu ke-3 akak cuti, akak dapat offer part time job... yesss...part time ok...bukan full time... nak tau job ape?? ok akak cerita ye... pada satu malam sedang akak leka ber"muka buku".. tetiba akak dapat 1 mesej dari bekas cikgu akak dulu... pelik gak, xpenah2 cikgu mesej kan..hik3...

cerita bermula... cikgu akak mintak tolong akak watkan blog sekolah kerana bekas sekolah akak dulu berpeluang memasuki pertandingan sekolah lestari peringkat kebangsaan... so... disebabkan akak pun bukan ada keje pun kan.. akak pun terima la job tu setelah akak rasa akak mampu, disamping bantuan daripada kawan2 akak... akak pun start la buat blog tu...since blog tu kosong, skarang dah ada kemajuan sikit laa.... nasib baik just display je... hik3....

so, sekarang blog tu dah hampir 50% siap...tinggal nak masukkan bahan2 dan edit cara nak wat dengan blog tu sahaja...lpas tu selesai...huhuhu... akak ni bukan orang seni pun, just membantu je... almaklomla...demi sekolah tercinta... cewahhhh... hik3....

ok.. stop kat sini dulu... akak dah ngantok ni... sambung lain kali la ye.... korang kalau sudi, singgah2 la blog sekolah akak tu.... smk seri aman.. komen2 la ape yg korg nmpk..ok ke x ke ada penambahan ke... tapi jgn komen kat sne lak.. komen kt blog akak je... kang kantoi lak kang...hik3.....

ok...selamat malam,...assalamualaikum...:)